De Stichting Helping Hands Geldermalsen is in  begonnen om minima’s en statushouders te helpen  bij het aanvragen van subsidies en andere regelingen. Kort en bondig kregen via email van Fred Bruin van de Gemeente Geldermalsen te horen dat de Maatschappelijke Participatie , de sociale subjectsubsidie er niet meer bestaat in de Geldermalsen. Er zou nog gewerkt worden aan “iets anders ” om dit gat op te vangen.

Wij hebben vervolgens contact opgenomen het Ministerie van Sociale Zaken om na te vragen of dit zomaar kan.

Een gezin met 2 kinderen loopt al snel ruim €1000.- op jaarbasis mis door het afschaffen van deze regelingen. Het Ministerie was erg duidelijk, de gemeente is verplicht om voor het nieuwe jaar van start te melden gaat te melden wat er veranderd in regelingen voor de minima. Een blik op de website van de gemeente Geldermalsen laat zien dat er tot op de dag van vandaag een subjectsubsidie aangevraagd kan worden.  Van een aankondiging vooraf is dus geen sprake geweest.

 Ondergetekende heeft onmiddellijk het gemeentehuis gebeld en d.m.v. het invullen van het formulier voor maatschappelijke participatie, subjectsubsidie voor mijn zoon en mij aangevraagd.

Ook anderen lopen ondertussen tegen de zelfde problemen aan. Zo is daar Cindy Wellner die bij haar zoektocht naar de regelingen voor informatie terecht is gekomen bij de Nationale Ombudsman. Haar probleem is dat  haar kinderen nu niet op schoolkamp kunnen gaan, u weet wel die bizar dure werkweken die het voortgezet onderwijs verzinnen, en indien het kind niet mee kan verliest het punten. Deze werkweek wilde Cindy gaan betalen met de Maatschappelijke Participatie, die er nu niet meer is .

De Gemeente Geldermalsen verwijst door naar Stichting Leergeld, deze organisatie is bereikbaar op maandagochtend vanaf 9:00 tot 11:30 , wij hebben gebeld maar kregen op de maandagochtend tijdens de openingstijden een bandje , wij zijn geopend vanaf maandagochtend 9:00 tot en met 11:30 .

Uiteindelijk kwam er contact tot stand en kreeg Cindy te horen dat deze organisatie de culturele en sportieve subsidie op zich gaat nemen voor kinderen vanaf 4 jaar. Is je kind jonger heb je pech, is de sport duurder dan €250.- dan doe je het kind maar op voetbal ipv dansles. Werkweek reizen worden niet vergoed en de dochter van Cindy moet van dansles af want het bedrag is teveel . Kinderen moeten allemaal maar op voetbal want dat is het goedkoopste volgens Stichting Leergeld. De Ombudsman heeft uitgelegd aan Cindy dat de Gemeente Geldermalsen mensen op een dwaalspoor zet omdat het nog steeds mogelijk is om voor iedere leeftijd subsidie aan te vragen en raad iedereen aan om deze digitaal aan te vragen .

Wat nu te doen wanneer je hierdoor wordt getroffen. Wanneer je na je vraag om steun bij de gemeente te horen krijgt dat de subsidies er niet meer zijn vraag je om een schriftelijke bevestiging. Tegen deze schriftelijke afwijzing ga je in beroep en verwijs je naar de mogelijkheid om deze subsidie aan te vragen via de Gemeentelijk website.

Cindy is strijdbaar en kan zich niet vinden in de handelswijze van de gemeente.  Ze blijft zich verzetten tegen het handelen van de gemeente Geldermalsen ! Haar persoonlijk kost het €1089.- , en wat nog erger is haar kinderen mogen niet de sport doen die zij zelf hebben uitgekozen, haar zoon kan niet op werkweek met alle gevolgen van dien .

En dan hoor je Drs Jetta Klijnsma in een uitzending bij Eva Jinek zeggen dat er extra geld beschikbaar is gekomen voor kinderen die in een minima situatie leven geld beschikbaar is. €250.- per kind om te besteden aan sport of kleding indien gewenst . Bij navraag bij de gemeente Geldermalsen wanneer mijn kind deze €250.- kan aanvragen levert op “Wij weten van niets, nee is ons niets van bekend hoor ” , het doet mijn maag inkrimpen. Het geld is ontvangen, Jetta Klijnsma roept iedere minima op om zich te melden bij hun Gemeente, alleen bij de Gemeente Geldermalsen weten ze van niets !

Bedankt Gemeente Geldermalsen, de maatschappelijk zwakkere zijn wederom de pineut !!

Link naar de uitzending van Eva Jinec